Lax. Foto: Caroline Tibell/TT.
Lax hör till de varor som kan få tullar på 10 procent om USA, efter en remissrunda, inför ytterligare importtullar mot Kina. Foto: Caroline Tibell/TT.

Mer ved på brasan i handelskonflikten mellan USA och Kina

0:42 min

Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att trappas upp. De senaste förhandlingarna har misslyckats och USA har tagit fram en lista på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar som kan få nya tullar.

Några av de kinesiska varor som kan få nya tullar på tio procent är lax, resväskor och tv-apparater. 

Varornas värde uppgår till 200 miljarder amerikanska dollar och tillsammans med de tullar som trädde i kraft i fredags motsvarar det halva summan av värdet på USA:s import från Kina.

Kina kommer att vidta motåtgärder, men summan överstiger Kinas totala import från USA och därmed kan landet inte svara med tullar till ett motsvarande värde.

Däremot kan det bli aktuellt om andra motåtgärder, som exempelvis sanktioner mot amerikanska företag eller stopp för amerikanska investeringar i Kina.

Förutom motåtgärder planerar Kina att vända sig till Världshandelsorganisationen, WTO, för att få hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista