Delad bild: Man vid skrivbord, president som sparkar fotboll i kostym.
Lev Gudkov vid det oberoende opinionsinstitutet Levada center säger att förtroendet för president Putin sjunker bland annat efter flera impopulära reformer. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio, Alexei Nikolsky/Kremlin press pool/TT.

Stödet för Putin sjunker i Ryssland

2:45 min

Samtidigt som fotbolls-VM beskrivs som en stor framgång för Ryssland och landets anseende sjunker ryssarnas förtroende för landets ledare, president Vladimir Putin.

– Det är ett missnöje som den ryska ledningen inte hade räknat med, säger Lev Gudkov vid Levada center, som brukar beskrivas som det enda av staten oberoende opinionsinstitutet i Ryssland.

– Det goda valresultatet i mars, då president Vladimir Putin fick nära 77 procent av ryssarnas röster, har fått den ryska ledningen att tro att de har grönt ljus till vad som helst, säger han.

Men sedan dess har andelen som uppskattar Vladimir Putins arbete som president sjunkit markant i Levadas mätningar. Från omkring 80 procent i mars till runt 65 procent nu. Andelen som känner förtroende för presidenten är ännu lägre. Andra ryska opinionsinstitut visar samma trend.

Som direkt förklaring nämns flera impopulära reformer som den ryska regeringen föreslagit den senaste tiden; som att höja pensionsåldern med flera år samt att höja momsen från 18 till 20 procent. Åtgärder som enligt regeringen krävs för att kunna uppfylla president Putins löften från i maj om att kraftigt minska fattigdomen i landet samt att öka ryssarnas medellivslängd.

I många av landets regioner väntar lokalval i höst och inom partiet Enade Ryssland, som dominerar på de flesta håll i Ryssland, finns en oro för att de föreslagna reformerna ska påverka deras valresultat negativt.

Samtidigt har ryssarnas inkomster redan sjunkit de senaste fyra åren, som en följd av ett lägre oljepris och västvärldens sanktioner.

– Det är flera faktorer som nu har utlöst ett tidigare undertryckt missnöje, säger Lev Gudkov.

Om landets ledning trodde att festligheterna kring fotbolls-VM skulle få ryssarna att glömma allt annat så var det en missbedömning, säger han.

– Det här är en karneval, en fest som pågår en tid, men effekten av den går snart över, säger Lev Gudkov.

På en parkeringsplats en bit från stadion i Sankt Petersburg där matchen om VM-bronset spelas på lördag står Vladimir och säger att Putins största misstag var att ställa upp för omval ännu en gång.

– Vladimir Putin har gjort mycket bra men han har misslyckats med att avgå i tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista