Två människor med en amerikansk och en natoflagga på ryggarna.
Arkivbild. Foto: Shakh Aivazov/TT.

Nato i krismöte efter Trumpkritik

2:24 min

Efter upprepad kritik från president Trump har Nato-ledarna satt sig i ett extrainsatt möte. Enligt Donald Trump har länderna nu rättat sig efter hans kritik och kommit överens om att höja försvarsanslagen.

Nato-ledarna har under eftermiddagen haft ett extrainsatt möte med anledning av de kommentarer Donald Trump fällt de senaste dagarna.

– Vi hade ett väldigt livligt möte, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Reuters.

Donald Trump har anklagat Natos medlemsländer för att lägga för lite pengar på försvar, och enligt Angela Merkel gjorde hon klart under mötet att Tyskland ska göra mer.

Under sin presskonferens efter mötet säger Donald Trump att USA vidhåller ett starkt engagemang för Nato – och säger att det är starkare nu än för två dagar sedan.

– I flera år har presidenter kommit till dessa möten och pratat om de enorma utgifterna för USA. Nu har stora framsteg gjorts. Alla har lovat att avsevärt öka sina anslag, mer än de någonsin tänkt sig tidigare, säger Donald Trump efter Nato-mötet.

Enligt USA:s president har medlemsländerna lovat att skjuta till åtminstone trettiotre miljarder dollar, motsvarande nästan trehundra miljarder svenska kronor, till Natos budget. Men det framgick inte hur mycket varje enskilt land skulle bidra med.

– Nato är starkare nu än för två dagar sedan. Jag tycker inte Nato-länderna gjorde vad de borde, och vi gjorde mer än vi borde. Vi bar en för stor börda och i dag har jag pratat mycket om att dela på den bördan, säger Donald Trump, som tidigare riktat mycket stark kritik mot organisationen.

Donald Trump har tidigare kritiserats för att säga en sak i möten, för att sedan säga något helt annat i sociala medier-kanaler. På frågan om det kommer bli fallet även i dag säger presidenten nej.

– Det gör andra personer, inte jag. Jag är konsekvent. Jag är ett mycket stabilt geni, säger Donald Trump.

Robert Dalsjö som är säkerhetspolitisk analytiker på FOI, är starkt kritisk till hur Donald Trump skött förhandlingarna med Nato.

– Det är helt klart att han ständigt söker konflikt. Konflikt, och sen ska han framstå som vinnare. Det är inte ett sätt att bygga långsiktiga relationer som bygger på förtroende, säger Robert Dalsjö.

Han menar också att det finns stora risker inför mötet med Putin. USA har inte mandat att förhandla å Natos vägnar, men eftersom landet är ryggraden i Nato blir det ändå i praktiken så.

– Vad många fruktar är att Trump ska göra samma sak som han gjorde för någon månad sedan. Först skälla ut de allierade, och sedan möta en diktator och göra upp med honom. Om mötet med Putin går ungefär som mötet med Kim gick så kan vi vara illa ute. För då kan Trump lova bort sånt som Nato kommit överens om, säger Robert Dalsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista