Byggkran på ett bostadsbygge. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Arkivbild Foto: Tomas Oneborg/TT.

Försenat bostadsköp gav rätt att häva affären

1:51 min

Det räcker med sex veckors försening på ett köp av nybyggd lägenhet för att köparen ska få rätt att dra dig ur bostadsaffären. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en dom.

Köparen och bostadsproducenten hade skrivit ett förhandsavtal på en lägenhet som skulle byggas.

Men när köparen skulle skriva på nästa kontrakt, det som heter upplåtelseavtal, hade byggproducenten ändrat så upplåtelsetiden och tillträdet flyttades några veckor framåt i tiden.

Domstolen konstaterar att det är bostadsproducentens fel att lägenhetsaffären blev försenad och köparen får rätt att dra sig ur affären.

Lägenhetsköpare har de senaste månaderna fått svårare att få lån på bostäder och det går är också trögare för bostadsutvecklarna att sälja nyproducerade lägenheter. Detta är förmodligen en av anledningarna till att det på senare tid blivit vanligare att köpare vill dra sig ur förhandsavtal på bostadsrätter.

Juristen Linda Kron har hand om flera fall där köpare vill dra sig ur bostadsköp. Hon säger att domen kan ge viss vägledning i likande fall men hon är ändå besviken på tingsrätten.

– Man grundar frånträderätten på förhandstavtalet istället för att se till vad allmänna rättsgrundsatser säger om sådana här förhållanden, vad säger bostadsrättslagen?

– Konsekvensen är att den här domen blir inte lika applicerbar på alla mål som gäller förhandsavtal och frånträdande av förhandsavtal där det finns förseningar eller förskjutningar av tillträdet.

Domen är ett nederlag för de redan hårt pressade bostadsutvecklarna på stockholmsbörsen. Oscar Properties rasar på torsdagsförmiddagen med 5 procent och fastighetsbolaget JM är ned runt 4 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista