Student pluggar på Kungliga Biblioteket i Stockholm, KB
Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT

Fler antagna till högskoleutbildningar inför hösten

1:20 min

Idag kom beskedet till de som sökt till högskolan. Drygt 275 000 personer har antagits till någon av landets 26 högskolor och universitet.

Jämfört med det första urvalet för höstterminen 2017 är det en ökning med 5 940 personer, 2,2 procent. Det är tredje året i rad som man kan se en ökning enligt Universitet- och Högskolerådet, UHR. 

– Det är något fler faktiskt som antagits än förra hösten, säger Sofie Nordhamren, tillförordnad avdelningschef vid UHR.

Att fler antagits till utbildningsplatser på universitet och högskolor kan bero på att det finns fler utbildningar och platser.

Samtidigt är det färre som söker till högskolan och bland de som precis gått ut gymnasiet är det fler som väljer att jobba.

Den största ökningen bland de som antagits är i ålder 25 och uppåt.

Något som oroar Sofie Nordhamren är att många som söker inte har behörighet för de utbildningar som de söker.

– Det är ganska många som söker som inte är behöriga och det är ju ganska tragiskt. Det är ett problem om söker utbildningar som man inte har behörighet till och då kanske inte söker likvärdiga utbildningar som man kan komma in på och som kan leda till ett liknade jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista