Japan översvämning
Foto: TT

Räddningsarbetet fortsätter i Japan

2:08 min

I Japan letar räddningsarbetare fortfarande efter de runt 60 personer som fortfarande saknas i översvämningarna och de efterföljande jordskreden.  Nästan 200 människor har omkommit i katastrofen.

På bilder från katastrofen syns hur maskiner och räddningsarbetare försöker städa upp bland bråtet. Premiärminister Shinzo Abe besöker under veckan några av de drabbade regionerna.

– Vi kommer att bidra med alla våra ansträngningar för att så snart som möjligt återuppbygga människors liv i de katastrofdrabbade områdena, sa han under ett besök i Kurashiki i prefekturen Okayama, där 18 personer saknas och som har drabbats hårt av ovädret. 

Abe har ställt in sin planerade resa till Europa och Mellanöstern, för att i stället finnas på plats under den mest akuta fasen för räddningsarbetet och återhämtningsprocessen. Runt 180 miljoner kronor ska vara avsatta för räddningsarbetet.

Väderkatastrofen är den värsta på 36 år och har framför allt drabbat samhällen byggda nära branta bergssluttningar, där jordskred har utlösts.

– Det har sagts länge; jag hörde till och med när jag gick i lågstadiet att den här staden skulle vara i fara om floden svämmades över, säger 27-åriga Kazunobu Kitahara från Kurashiki till nyhetsbyrån Reuters.

Runt 10 000 personer har tagit skydd i evakueringsläger andra vars hem inte förstörts är utan såväl el som vatten. Temperaturen har dagtid legat väl över 30 grader och militärfordon har använts för att förse drabbade områden med rent dricksvatten i hettan.

De nära 200 döda har väckt frågan om huruvida myndigheterna varit tillräckligt förberedda och en talesperson för regeringen har sagt att de ska se över vad de kan göra för att minska riskerna i framtiden.

– Vi måste bara komma över det här och gå vidare; jobba hårt för att städa upp allt det här, säger Takahiro Nakagami från Kurashiki till Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".