Liga som smugglar människor avslöjad

Den svenska polisen har biträtt sina tyska kolleger i det fall av människosmuggling som i veckan avslöjades i tyska Hessen. Polisen säger sig ha bevis för att ligan smugglat 35 personer till Norge och Sverige, men sannlikt handlar det om många fler.
Det var i torsdags kväll som polisen i tyska delstaten Hessen slog till mot ligan med människosmugglare. Nio personer greps, fem misstänkta människosmugglare och fyra flyktingar. Enligt den tyska polisen har ligan troligen verkat både länge och regelbundet. Främst har man smugglat kurdiska irakier till Sverige, men också till Norge. Flyktingarna har fått betala omkring 20.000 kronor per person. Vägen har gått via Italien till Tyskland och sedan med färja vidare till Göteborg. Det är en känd väg för människosmugglare enligt Kenneth Edholt, på roteln för illegal invandring vid svenska Rikskriminalpolisen, även om den inte är den vanligaste. Enligt Kenneth Edholt är människosmuggling ett växande problem och på Rikskriminalen utreds just nu ett stort antal misstänkta fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista