Lärare
Foto: Kallestad, Gorm

Fler antagna till högskoleutbildningar – men få vill bli lärare

2:05 min

Idag kom beskedet till de som sökt till högskolan. Drygt 275 000 personer har antagits till någon av landets 26 högskolor och universitet.

Jämfört med det första urvalet för höstterminen 2017 är det en ökning med 5 940 personer (2,2 %). Det är tredje året i rad som man kan se en ökning. En av dem som kommit in på sin lärarutbildning är Alice Åkerlund i Kungsbacka kommun.

– Jag blev glad. Även om det inte är den svåraste utbildningen att komma in på är det större än när jag kom in på gymnasiet.

Att fler antagits till utbildningsplatser på universitet och högskolor kan bero på att det finns fler utbildningsplatser, men även att man gjort riktade satsningar på bristyrken som till exempel lärare. Det säger Sofie Nordhamren, t.f. avdelningschef vid Universitet och högskolerådet.  

– Man har ju också satsat väldigt mycket på utbildningsplatser. Vi vill ju att Sverige ska vara en utbildningsnation och högre utbildningar är en viktig del i det.   

Lärarförbundet som preliminärt uppskattar att drygt 17000 studenter antagits till nån av landets lärarutbildningar, vilket är en ökning med drygt 500 sedan förra året menar dock att det inte räcker. Robert Fahlgren är andre vice ordförande i Lärarförbundet.

– Det är ju glädjande att det är fler, men det är långt ifrån tillräckligt utifrån vad Sverige behöver för att lyckas nå upp till cirka 79 000 lärare framöver.

Sista svarsdag på denna antagning är den 27 juli. Vid andra urvalet den 2 augusti får reserverna besked om de kommer in.

Men Alice Åkerlund kommer tacka ja till sin utbildningsplats och kommer fira dagens besked.

– Jag vet inte riktigt hur ännu, men något kul ska vi hitta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista