Jan Andersson och Theresa May.
Foto: Sveriges Radio/TT

"Storbritannien vill skapa nytt frihandelsområde"

3:11 min

Den brittiska regeringen vill skapa ett nytt frihandelsområde mellan EU:s medlemsländer och Storbritannien, säger Sveriges Radios korrespondent.

– Man vill ha gemensamma tullsystem och regleringar av varor som produceras från den brittiska industrin och även industrivaror från EU, säger Jan Andersson EU-korrespondent i London.

Storbritanniens önskar att stanna kvar i säkerhets- och polissamarbetet inom Europol, berättar Jan Andersson EU-korrespondent. Däremot sätter landet stopp för den fria rörligheten.

Var det här oväntat besked från Storbritannien?

– Med tanke på mötet i fredags så har delar av förslaget läckt ut. Samtidigt är det mer detaljerad information som nu kommit. Det handlar om det nya frihandelsområdet mellan EU och Storbritannien.

Det har varit en turbulent vecka med två tunga avhopp i regeringen – först avgick brexitministern David Davis, därefter utrikesministern Boris Johnson.

Hur har det påverkat?

– Det har påverkat samtalsklimatet rätt ordentligt. Det visar också att det fortfarande finns en djup spricka inom den brittiska regeringen. Och Theresa May är i ifrågasatt som premiärminister, säger Jan Andersson.

Tidigare utrikesministern Boris Johnson, tidigare ledare till utträdeskampanjen från EU, kan vara en kommande utmanare, säger Jan Andersson.

– Det är oklart hur stort stöd han skulle få om det skulle bli en ny förtroendeomröstning om Theresa May.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista