trump, nato
Donal Trump under en presskonferens i Bryssel 12 juli 2018. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Trump ser sig själv som segrare

2:11 min

USA:s president Donald Trump framställde sig själv som segrare i frågan om finansieringen av militäralliansen under Natotoppmötet i dag.

– Nu har vi ett mycket starkare Nato än vi hade för två dagar sedan. Jag sade åt dem i går att jag var oerhört missnöjd och de har gått med på att verkligen få upp siffrorna. USA behandlades inte rättvist, men nu gör vi det, sade Donald Trump på en presskonferens efter mötet.

Uttalandet var säkert också tänkt att tillfredsställa väljargrupper här i USA, men möttes av frågetecken och förnekanden från flera europeiska ledare.

Det är sedan tidigare klart att medlemsländerna ska betala två procent till militärutgifter. Något som åtskilliga länder inte gör, men de länderna ska årligen redovisa planer på hur de ska nå två procent till 2024.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte sade, enligt Reuters, att Italien i dag inte erbjudit att göra några extra bidrag jämfört med vad som beslutats tidigare.

Frankrikes president Emanuel Macron sade att mötesuttalandet är tydligt. Det återupprepar åtagandet om två procent av BNP till år 2024.

Inte heller Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg svarade tydligt på den här frågan om det tillkommit några nya pengar under mötet , men sade att det finns en ny känsla för hur bråttom det är tack vare president Trumps starka ledarskap.

– Det här kommer att göra Nato starkare, sade Stoltenberg i Bryssel i dag.

Donald Trump sade också att han starkt står fast vid Nato och skrev under en deklaration som i stort slår fast de skyldigheter som medlemskapet innebar redan tidigare , trots att uttalanden nyligen som kunde tolkas som att han vacklade i sitt stöd för alliansen.

Frågan är nu hur bilden av Natotoppmötet spelar in i upptakten till det mycket känsliga toppmötet mellan Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista