Två män i kostym.
USA:s president Donald Trumps vill att Natoländerna satsar mer på försvaret, hans initiativ får beröm av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Francois Mori/AP/TT.

"Trumps ledarskap gör Nato starkare"

2:14 min

När militäralliansen Nato avslutade sitt toppmöte i Bryssel i dag var det hur mycket mer pengar medlemsländerna ska satsa på försvarsutgifter som var den centrala frågan.

USA:s president Donald Trump var kraftigt offensiv mot sina europeiska kollegor och mer eller mindre krävde att NATO-medlemmarna måste satsa mer pengar på sina respektive försvarsbudgetar.

– Alla medlemsländer har nu förstått att den här amerikanske presidenten verkligen tar frågan om att satsa pengar på försvaret på allvar, sa Natos generalsekreterare i dag i Bryssel.

Presidentens kraftiga offensiv mot de europeiska kollegorna om att satsa mer pengar på försvar har helt dominerat Natotoppmötet.

Donald Trump sa efter mötet att han i går var oerhört missnöjd med många andra länders försvarsanslag som han ansåg är för låga, men att  de gått med på att verkligen få upp siffrorna. USA behandlades inte rättvist, men nu gör vi det, sa Donald Trump innan han flög vidare till ett arbetsmöte i Storbritannien.

Kvar i Bryssel var flera andra Natoledare och Trumps uttalande möttes där av frågetecken och förnekanden från flera flera håll.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte sa att Italien för sin del inte erbjudit i dag att göra några extra bidrag jämfört med vad som beslutats tidigare, Frankrikes president Macron uttalade sig i liknande ordalag

Det är sedan tidigare klart att medlemsländerna ska lägga motsvarande 2 procent av sin bruttonationalinkomst på försvaret, något som åtskilliga länder inte gör nu, men de länderna ska årligen redovisa planer på hur de ska nå 2 procent till 2024.

Inte heller Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg svarade tydligt på den här frågan om det tillkommit några nya pengar under mötet, men sa att det finns en ny känsla för hur bråttom det är tack vare president Trumps starka ledarskap. Det här kommer att göra Nato starkare, säger Nato-chefen i Bryssel.

Jens Stoltenberg undviker att gå in på några detaljer om några nya pengar verkligen utlovats under Nato-toppmötet, så som det lät från president Trump.

– Den här diskussionen har gjort Nato starkare. Den har skapat en ny känsla av hur bråttom det är, sa Jens Stoltenberg

Här i Usa har en del företrädare för demokraterna kritiserat Donald Trumps offensiva retorik i Bryssel. Nancy Pelosi, demokraternas minoritetsledare i representanthuset, sa att det finns inget sätt att förklara den totala brist på respekt Trump visade de andra Natoledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista