Dmitrij Trenin kallar det son nu pågår mellan Ryssland och USA för ett ”hybridkrig”.
1 av 2
Dmitrij Trenin kallar det son nu pågår mellan Ryssland och USA för ett ”hybridkrig”. Foto: Johanna Melén/Sveriges radio
Donald Trump och Vladimir Putin
2 av 2
Donald Trump och Vladimir Putin Foto: Evan Vucci/TT, Alexander Zemlianichenko/TT.

"Toppmötet en fjäder i hatten för Putin"

2:37 min

Toppmötet mellan Putin och Trump i Helsingfors på måndag väntas inte leda till några större genombrott i relationen mellan länderna. Men det är ändå viktigt att de möts, säger Dmitrij Trenin, utrikespolitisk expert i Moskva.

– USA och Ryssland har inte varit så nära en direkt militär konfrontation sedan Kubakrisen 1962, säger Dmitrij Trenin och syftar på vad som hände i Syrien i vintras, då ett okänt antal ryska legosoldater som kommit till Syrien för att strida på den syriska regimens sida, dödades i en amerikansk flygattack.

Händelsen fick båda sidor att inse att det finns röda linjer som man inte får passera, säger Dmitrij Trenin, chef för den internationella tankesmejan Carnegies Moskvakontor.

Han beskriver det som pågår mellan Ryssland och USA som ett hybridkrig som förs på olika plan - ekonomiskt, digitalt, och militärt. En konflikt som tilltagit och försvårats sedan 2014 då Ryssland annekterade den ukrainska Krimhalvön. Mötet i Helsingfors blir en möjlighet för ländernas ledare att dra upp fler röda linjer kring vad man får och inte får göra, säger Dmitrij Trenin.

– Mötet kommer inte att leda till att man blir överens. Men det kommer öka förståelsen för hur den andra sidan tänker.

När det gäller president Donald Trumps ofta ögonbrynshöjande kommentarer, som "Vi får se" som svar på frågan om USA kan tänka sig att erkänna Krim som ryskt territorium, så anser Dmitrij Trenin att man inte ska lägga så stor vikt på det. Så kommer det inte bli, säger han. Donald Trump kommer knappast till Helsingfors med några gåvor eller eftergifter till president Putin i form av till exempel sanktionslättnader.

– För Vladimir Putins del blir toppmötet en fjäder i hatten som talar om för hemmapubliken att Rysslandsisoleringen är bruten när USA:s president nu kommer för att träffa honom i Helsingfors - ett stenkast från Putins hemstad Sankt Petersburg, säger Dmitrij Trenin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".