Polis-avspärrningar
Foto: Johan Nilsson/TT

Avspärrningar kan bli dyrt för offer

2:20 min

När 25-årige Magnus blev ihjälslagen i sitt nyköpta hus fick hans föräldrar stå för alla löpande utgifter i ett år och 10 månader – totalt nästan 110 000 kronor.

Redan samma dag som Kane Anderssons son Magnus hittas ihjälslagen i sitt sovrum grips en misstänkt gärningsman. Huset spärras av och en mordutredning inleds. Avspärrningen är en tvångsåtgärd som görs av polis och åklagare och under tiden utredningen pågår står familjen för de löpande kostnaderna.

Det ska dröja 1 år och 10 månader och kosta familjen nästan 110 000 kronor innan de får full tillgång till huset. Detta är inget som täcks av någon försäkring.

– Det är inget som ingår i försäkringsvillkoren. Sen förhörde jag mig med brottsoffermyndigheten och fick nej, de hänvisade mig till Justitiekanslern. Där fick jag beskedet att det här är inget man lämnar någon ersättning för, berättar Magnus mamma Kane Andersson.

Frågan om ersättning på grund av avspärrningar eller andra tvångsåtgärder har förekommit under lång tid, men det är inget som staten ska ersätta menar säger Justitiekanslern Anna Skarhed.

– I alla sådana här sammanhang med ersättning så gäller det att dra en gräns någonstans för vad som är rimligt ansvarstagande. I grunden här skulle det förutsätta att det är fråga om en oaktsamhet från staten på något sätt. Så kan man vara berättigad till ersättning, säger Justitiekanslern Anna Skarhed.

Kan man inte visa att polisen begått något fel eller gjort sig skyldiga till försummelse under utredningen landar kostnaden i det här fallet på de anhöriga, runt 5 000 kronor per månad.

Det dröjde ett år och fem månader innan processen passerat tingsrätten och senare hovrätten som dömde den häktade mannen till 16 års fängelse för mord. Först då hävdes avspärrningen så försäkringsbolaget kunde gå in och sanera huset. Arbetet var omfattande och tog ytterligare fem månader.

– Blod på väggar, golv och tak. Det är så mycket blod och kemikalier som har runnit ner mellan golvbrädorna så man lägger nytt golv och målar om, säger Magnus mamma Kane Andersson. 

Den enda möjligheten att söka ersättning skulle vara genom en civilrättslig process, vilket är riskfyllt då den som förlorar kan få stå för rättegångskostnaderna.

– I ett fall där man har en avspärrning på grund av en brottsutredning och någon så småningom döms så ligger det närmast till hands att det är den personen som är skyldig till brottet som ligger närmast till för att ersätta, säger Justitiekanslern Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista