Joakim Nergelius och Morgan Johansson
Foto: Jesper Johansson samt Vilhelm Stokstad/TT

Professor: Förbud grundade på åsikter är kontroversiellt

0:51 min

Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro Universitet menar att det kan vara kontroversiellt att förbjuda organisationer på grund av deras åsikter.

Hör hela intervjun i P1-morgon nedan

Det går att förbjuda rasistiska organisationer som exempelvis Nordiska motståndsrörelsen, utan att man bryter mot grundlagen.

Det anser regeringen som hänvisar till en paragraf i Regeringsformen som inte tillämpats tidigare och nu förbereds ett direktiv för att utreda en lag.

Joakim Nergelius pekar dock på vissa svårigheter med att förbjuda något på grund av åsikter. 

– Om man vill förbjuda vissa typer av organisationer, som har vissa åsikter, då kanske det leder till att vi i ett senare skede förbjuder andra organisationer, med andra åsikter. Det blir svårt med gränsdragningen. "Vilka organisationer är så farliga och så extrema att de helt ska förbjudas?".

Då är det lättare hänvisningen till att förbjuda organisationer av militär natur, som det också hänvisas till i regeringsformen, säger Joakim Nergelius.

– För det är uppenbart att det inte är önskvärt med privata militärkårer och liknande. Där är det ingen större tveksamhet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista