Mordmisstänkt flydde fån en transport i närheten av Laxå.
Mordmisstänkt flydde fån en transport i närheten av Laxå. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Rymling kan ha setts fly in i väntande bil

En 25-årig man, dömd för mord, flydde i går från en transport i närheten av Laxå. På fredagsmorgonen fick polisen in tips om att han kan ha setts springa till en väntande bil.

– Vi är på plats och undersöker det just nu, säger Christina Hallin, presstalesperson polisen region Bergslagen till TT.

Klockan 07.30 på fredagsmorgonen ska två män ha kommit i en bil till en plats inom polisens sökområde efter den förrymde 25-åringen. Enligt boende i området ska en man då sprungit från ett stall och hoppat in i den väntande bilen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Det stämmer att vi har fått ett sådant tips. Vi är just nu på platsen med personerna som lämnat tipset för att få mer information om vad de sett och hört, säger Christina Hallin, presstalesperson polisen region Bergslagen till TT.

Polisen har patrullerat längs med vägarna runt sökområdet men några vägspärrar hade initialt inte upprättats och bilar har med andra ord kunnat röra sig fritt in och ut ur sökområdet. Huruvida några sådana kommer att upprättas nu är oklart.

– Jag har inte fått någon information om det upprättats några vägspärrar nu, säger Christina Hallin.

Den förrymde 25-åringen är dömd för mord men har överklagat domen och anses därför vara häktad. Det var i samband med en transport från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala som Kriminalvården stannade till strax söder om Borasjön i Laxå vid lunchtid för en kisspaus.

Kriminalvården har tillsatt en särskild utredning för att komma fram till varför transporten stannade.

– Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten på Kriminalvården.

Trots att mannen både var barfota och handfängslad vid rymningstillfället lyckades han ta sig ifrån kriminalvårdspersonalen och har även hållit sig undan polisen i över 20 timmar. Huruvida han är farlig för allmänheten är dock inte polisen helt tydliga med.

- Det är svårt att säga hur han beter sig i en desperat situation. Men han har inte tidigare dokumenterats som en farlig person. Men det som är viktigt är att allmänheten låser sina fordon, så att han inte kan ta sig iväg. Och ha tillsyn på uthus och liknande, säger Christina Hallin, tidigare under fredagsmorgonen.

Polisen har ett sökområde av två gånger två mil. Ytterområdena omringas av vägar där poliser patrullerar kontinuerligt. Sökinsatsen har annars utgått från den plats där rymningen skedde och fortsatt ut mot de yttre delarna av sökområdet. Flertalet polispatruller, hundpatruller och en helikopter har använts i samband med sökningen.

På en tidigare fråga om 25-åringen fått flykthjälp sade polisen att inget tydde på att det var en planerad rymning. Men efter det senaste tipset utesluter inte polisen att mannen kan ha hjälpts att ta sig från platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".