Morgan Johansson och Tobias Billström
Morgan Johansson och Tobias Billström

Billström: Lutar mer åt att kriminalisera åsikter

1:59 min

Regeringens förslag att förbjuda rasistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen får ett försiktigt positivt mottagande av oppositionen.

Rasistiska organisationer kan och ska förbjudas i lag. Det anser regeringen, som hänvisar till en paragraf i Regeringsformen som inte tillämpats tidigare.

Men Tobias Billström, som är moderaternas gruppledare i riksdagen, tycker ändå att det moderata förslaget för att bemöta den typen av organisationer är bättre.

Tobias Billström skulle vilja att regeringen gick en annan väg istället. 

– Problemet med regeringens förslag är att man lutar mer åt att kriminalisera åsikter. Vi menar att det är medlemskapet i en organisation som är våldsbejakande eller uppmuntrar till hot om våld som är det viktiga i det här sammanhanget. Vi vill dock gärna ha en dialog med regeringen i den här frågorna.

Som Ekot rapporterade om i morse, så anser regeringen att det går att lagstifta om förbud för rasistiska organisationer. Justitieminister Morgan Johansson (S) uttryckte det såhär:

– Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer och det utrymmet finns i regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud.

Även andra oppositionspartier uttrycker försiktigt positiva till förslaget, även om en del, som Andreas Carlsson, rättspolitisk talesperson för kristdemokraterna, tycker att regeringen omsvängning kommer väl sent.

– Jag tycker att det är en intressant väg att nå det mål som vi har haft sedan 90-talet, då vi drivit frågan att kriminalisera deltagande i våldsbejakande och kriminella organisationer. Så detta är något vi stöder, men jag tycker samtidigt att detta är en sen omsvängning från regeringen.

Även centern välkomnar förslaget. Vänsterpartiet däremot låter hälsa, via e-post att, citat "Vi är skeptiska till förslaget för att vi tror att lagen kan bli svår att tillämpa, och att lagstiftning redan finns för att stoppa NMR:s medverkan i Almedalen och på andra platser. Vi avvaktar slutgiltigt förslag med kritisk hållning", slut citat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista