Morgan Johansson och Tobias Billström
Morgan Johansson och Tobias Billström. Foto: TT.

M förespråkar eget förslag mot nazisterna

2:23 min

Regeringens förslag att förbjuda rasistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen får ett försiktigt positivt mottagande av oppositionen.

Men Tobias Billström som är moderaternas gruppledare i riksdagen tycker ändå att det moderata förslaget för att bemöta den typen av organisationer är bättre.
  
– Problemet med regeringens förslag är att man lutar mer åt att kriminalisera åsikter. Vi menar att det är medlemskapet i en organisation som är våldsbejakande eller uppmuntrar till hot om våld som är det viktiga i det här sammanhanget. Vi vill dock gärna ha en dialog med regeringen i den här frågorna.
 
Som Ekot rapporterade om i morse, så anser regeringen att det går att lagstifta om förbud mot rasistiska organisationer, utan att bryta mot grundlagen. Såhär sä justitieminister Morgan Johansson (S):
 
– Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer och det utrymmet finns i Regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud.

Även andra oppositionspartier uttrycker försiktig optimism till förslaget, även om en del, som Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, tycker att regeringens omsvängning kommer väl sent.

– Jag tycker att det är en intressant väg att nå det mål som vi har haft sedan 90-talet, då vi drivit frågan att kriminalisera deltagande i våldsbejakande och kriminella organisationer. Så detta är något vi stöder, men jag tycker samtidigt att det är en sen omsvängning från regeringen.

Även centerns rättspolitiska talesperson, Johan Hedin, välkomnar förslaget.

 – Vi är positiva och jag är glad att regeringen nu gör samma bedömning av rättsläget som många andra har gjort. Att det inte krävs någon grundlagsändring egentligen, för att göra det här. Tidigare trodde vi det och då skulle det ta väldigt lång tid att få dethär på plats, men nu gör man den här bedömningen och vi är positiva.

Vänsterpartiet däremot låter hälsa, via e-post att "Vi är skeptiska till förslaget för att vi tror att lagen kan bli svår att tillämpa, och att lagstiftning redan finns för att stoppa NMR:s medverkan i Almedalen och på andra platser. Vi avvaktar slutgiltigt förslag med kritisk hållning".

Ekot har förgäves sökt Liberalerna och Sverigedemokraterna för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".