Nicaragua
Nicaragua Foto: MARVIN RECINOS

Stora protester i Nicaragua – generalstrejk planeras

2:23 min

Oroligheterna i Nicaragua fortsätter och idag planeras en generalstrejk av oppositionen. Totalt har över 250 personer dödats i de regeringskritiska demonstrationerna, sedan mitten av april.

– Jag är här för att kräva rättvisa och förändring. Det är för många döda, för många torterade och för många nedtystade bara för att ha höjt sina röster mot den här regeringen, som fortsätter döda oss dag efter dag, berättade demonstranten Johana Matus för nyhetsbyrån Reuters.

På hennes skylt står med stora bokstäver "Rättvisa utan straffrihet".

Flera människorättsgrupper, som Amnesty International och Human Rights Watch, har fördömt det våld som polis, militär och regeringsvänliga milisgrupper har använt för att slå ner på demonstranterna, medan Ortega och polisen skyller dödsoffren på "terroristgrupper" som vill störta regeringen.

Enligt den Interamerikanska människorättskommissionen har över 1800 personer skadats sedan, citat: "starten av repressionen mot de sociala protesterna". Demonstranterna anklagar Ortega och hans fru, vicepresidenten Rosario Murillo, för att vara på väg att förvandla Nicaragua till en diktatur.

– De respekterar inte ens äldre, barn eller någon alls. Så det är klart att människor är arga - och jag ber till Gud att det här ska sluta med frihet. Jag kanske inte kommer att få se det, men jag känner det, sa Miriam Aleman som också deltog i demonstrationen.

Idag har en generalstrejk utlysts av oppositionen, på vilken regeringen har svarat med att utlysa en 30 kilometer lång procession för att högtidlighålla Sandinista-revolutionen, som avsatte diktatorn Anastasio Somoza 1979.

Under dagen ska även De amerikanska staternas organisation träffas i Washington för att diskutera krisen i Nicaragua.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista