Donald Trump håller toppmöte med Theresa May.
Donald Trump håller toppmöte med Theresa May. Foto: Sveriges Radio/TT

Kommentar: Elefantinhopp i Storbritanniens och EU:s angelägenheter

3:51 min

President Donald Trump är i London och håller toppmöte med premiärministern Theresa May. I en intervju till The Sun säger han att Mays brexitplan förmodligen kommer grusa utsikterna för ett frihandelsavtal.

– Det är ett elefantinhopp i Storbritanniens och EU:s inre angelägenheter. Samtidigt ska man komma ihåg att att Barack Obama gjorde samma sak, förklarade att Storbritannien skulle bli sist i kön om handelsavtal om de lämnade EU, säger Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Varför påverkar ett brexit ett handelsavtal med USA?

– Det är egentligen en självklarhet. Storbritannien ska som lösningen ser ut nu ska ingå i en tullunion med EU. Blir det så är det svårt att tänka sig ett eget avtal utanför den tullunionen med USA, säger Staffan Sonning.

Om Storbritannien ingår i en tullunion med EU då blir förhandlingen med USA i praktiken en förhandling mellan USA och EU, förklarar Staffan Sonning.

Är frihandelsavtalet viktigare för Storbritannien än för USA?

– Det beror ju på vad det blir för brexit. Ett alternativ är att det blir en så kallad "bilkrasch-brexit", att Storbritannien lämnar EU utan något avtal alls på plats. Och då är det oerhört viktigt att Storbritannien har så många frihandelsavtal som möjligt med andra länder.

Inom Storbritannien är positionerna om förhandlingar med EU väldigt låsta. Theresa Mays "white paper", det vill säga planen på hur brexit ska se ut har fått stark kritik inom de egna leden.

– En stor del av hennes egna parti, Tories, tycker att hon borde varit mycket tuffare gentemot EU i förhandlingarna, säger Staffan Sonning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista