Statligt ägande påverkar aktien, enligt SAS-chef

SAS-aktien skulle vara högre värderad på börsen om inte de skandinaviska staterna var så stora ägare. Det medger nu för första gången SAS koncernchef Jörgen Lindegaard.
De skandinaviska staterna äger tillsammans hälften av aktierna i SAS. Sverige är största ägare med 22 procent. Samtidigt som Jörgen Lindegaard är noga med att poängtera att han inte ser några som helst problem med att ha tre statliga ägare så medger han alltså ändå att det leder till en lägre aktiekurs, eftersom det stora statliga ägandet gör att så många av SAS aktier inte finns ute på börsen. Bolag där aktierna inte omsätts så ofta lider ofta av ett ointresse bland investerarna, nåt som drar ned aktiekursen. Dessutom brukar inte kapitalstarka placerare uppskatta politker som ägare, vilket ytterligare att minska värdet på SAS. Enligt Jörgen Lindegaard så skulle de skandinaviska staterna tjäna på att sälja av en del av aktieinnehavet för att på så sätt driva upp kursen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".