Bland annat den nya migrationslagen som klubbades i slutet av juni kommer ge domstolarna mer jobb.
Bland annat den nya migrationslagen som klubbades i slutet av juni kommer ge domstolarna mer jobb. Foto: TT.

Ytterligare en domstol underkänner nya gymnasielagen

1:50 min

Migrationsdomstolen i Stockholm tillämpar inte den nya gymnasielagens sänkta beviskrav på identitet. Förra veckan fattade Malmö samma beslut.

På fredagen kom ytterligare en dom som underkänner den nya gymnasielagen som kom till för att ge personer en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att studera.

Det är Migrationsdomstolen i Stockholm som avgjort ett mål där man menar att den nya lagens sänkta beviskrav för identitet står i stid med överordnade förpliktelser.

– Vi anser att det sänkta kravet inte är förenligt med den EU-rätt som finns inom Schengenområdet. Vi kan inte se att det finns utrymme för att göra ett sådant undantag, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman på Förvaltningsrätten i Stockholm.  
 
Samma bedömning som Migrationsdomstolen i Malmö gjorde i ett mål förra veckan.

Målet i Migrationsdomstolen i Stockholm gäller en ung asylsökande man från Afghanistan, som kom till Sverige under hösten 2015.

Han har inte bedömts ha gjort sin identitet sannolik, och domstolen skriver att det strider mot EU-rättsliga bestämmelser och Schengenregelverket.

– Vi går på den bestämmelse som finns i Regeringsformen om lagprövning och att man ska underlåta att tillämpa en bestämmelse om man finner att den strider mot en överordnad bestämmelse och här går då EU-rätten före, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman på Förvaltningsrätten i Stockholm

Kan man se ert beslut som en kritik mot lagen?

– Vi var kritiska i vårt remissyttrande och undrade över många saker i den här lagen och vi fick inte svar på det när slutprodukten presenterades, säger hon.
 
Domen i Migrationsdomstolen i Malmö har överklagats till Migrationsdomstolen. 
 
Med denna dom har nu två av Sveriges fyra Migrationsdomstolar meddelat domar där man inte tillämpar det sänkta beviskravet i den nya lagen. 

De övriga två Migrationsdomstolarna ligger i Göteborg och Luleå.

Migrationsminister Helen Fritzon ( S) vill inte kommentera Migrationsdomstolens beslut - i en skriftlig kommentar säger hon att "Regeringen inte kan uttala sig om migrationsdomstolens bedömning eller på annat sätt kommentera ett enskilt fall.

Domen har inte vunnit laga kraft, det här är en dom i första domstolsinstans och det återstår att se om domen överklagas. "

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista