Kinas handelsöverskott till USA nådde ett månadsrekord i juni.
Foto: TT.

Rekordstort handelsöverskott för Kina

0:53 min

Kinas handelsöverskott till USA nådde ett månadsrekord i juni, efter att den kinesiska exporten till USA växte snabbare än Kinas import från USA. Det visar siffror som publicerades av kinesiska myndigheter idag.

Under det första halvåret har Kinas export till USA fortsatt öka och den har ökat i en snabbare takt än Kinas import från USA. För juni månad rapporterades ett kinesiskt handelsöverskott med USA på cirka 29 miljarder dollar, vilket är ett nytt månadsrekord, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Rekordsiffran kommer dock i ett känsligt läge för länderna eftersom det är just den ojämna handelsbalansen som varit en de centrala frågorna i den eskalerande handelskonflikten.

Senast i tisdags sade USA:s president Donald Trump att man planerade att införa ytterligare tullavgifter på kinesiska varor, till ett handelsvärde på 200 miljarder dollar om året. Utöver de tullavgifter som redan införts.
 
Flera analytiker säger att dagens siffror riskerar att elda på konflikten ytterligare, men samtidigt betonar man att exporten i juni kan ha fått skjuts av att många företag försökt tidigarelägga sändningar för att hinna före de tullavgifter som infördes i början av juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".