Tobias Billström. Foto: Paul Madej / Scanpix
Tobias Billström. Foto: Paul Madej / Scanpix

M vill se över sekretesslagen för gifta barns skull

1:51 min

Sekretesslagen bör ses över för att man ska kunna undvika att barn i Sverige lever som gifta i så kallade nätverkshem. Det säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.

Man måste fundera över hur sekretesslagstiftningen fungerar operativt menar Billström.

– Det är synnerligen allvarligt att barnäktenskap inte upptäcks i tid och att dessa unga flickor kan bo med sina män i nätverksboenden utan att någon får reda på dem.

– Här är det ju uppenbart att det brister i rutinerna hos Migrationsverket och socialtjänsten och det ser vi mycket allvarligt på från Moderaternas sida, säger han.

För två år sedan identifierade Migrationsverket 132 gifta barn i 80 kommuner. Socialstyrelsen skriver i en rapport att det förra året fanns 41 gifta flickor mellan 13 och 17 år i 39 kommuner i Sverige. Men det anses finnas ett stort mörkertal.

Problemet med sekretess mellan myndigheter gäller inte enbart gifta barn, säger moderaten Tobias Billström.

– Det är ju ett problem som vi tyvärr har mellan myndigheter i Sverige. Men vi menar att vi har fått ett växande problem med barnäktenskap som tidigare inte var så omfattande men som har blivit det.

– Det är också viktigt att komma ihåg att när myndigheter byter information med varandra så ska det naturligtvis vara omgärdat av rutiner som skyddar barnens intressen. 

– Men det får inte lov att vara så att barnäktenskap kan "flyga under radarn". För då har vi ett problem och det kan vi inte acceptera, säger Tobias Billström.

Det finns även önskemål från Socialdemokrater i riksdagen om att offentlighets- och sekretesslagen ska ses över i samband med den utredning som pågår om socialtjänstlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista