Svart lagbok från 2016.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Partier positiva till att förbjuda rasistiska organisationer

2:24 min

Regeringens inbjudan till samtal med allianspartierna om att förbjuda rasistiska organisationer har fått ett positivt mottagande. Men själva utformningen har mött varierade reaktioner.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, har invändningar.

– Problemet med regeringens förslag är att man lutar mer åt att kriminalisera åsikter. Vi menar att det är medlemskapet i en organisation som är våldsbejakande, eller uppmuntrar till hot om våld, som är det viktiga i det här sammanhanget, säger Tobias Billström.

Även Liberalerna är avvaktande till vad det är som regeringen kommer att föreslå när den inbjuder till samtal. Alltså kring direktiven till den utredning som måste göras innan ett lagförslag om förbud mot rasistiska organisationer kan presenteras för riksdagen.

Christer Nylander är gruppledare för Liberalerna i riksdagen.

– Vi kommer naturligtvis när regeringen kallar de här samtalen, men man ska vara försiktig när man gör sådana här förändringar. Grupperna vi vill bekämpa vill ju i grunden förändra och störta demokratin. Då måste de demokratiska krafterna stå upp mot det och skydda de demokratiska fundamenten, säger Christer Nylander.

Regeringens samarbetsparti, Vänsterpartiet, har dock redan avvisat förslaget. Det med hänvisning till att en sådan lag skulle bli svår att tillämpa och att nuvarande regler egentligen räcker om de tillämpas strängare.

Mer uttalat positiva till lagen är Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Först ut med att föreslå en utredning om huruvida nazistiska Nordiska motståndsrörelsen borde terroriststämplas och därmed förbjudas var Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson. Det i en utfrågning i Expressen-tv i höstas.

Partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen säger att de är positiva till förslaget, men vill inte att organisationer som inte är våldsbejakande ska omfattas.

– Nu har man ju sagt att man ska förbjuda rasistiska organisationer. Det kan ju eventuellt innebära en bredare definition. Alltså icke-våldsbejakande organisationer, och i så fall är det olyckligt, säger Adam Marttinen.

Statsminister Stefan Löfven har ju exempelvis flera gånger kallat er för ett rasistiskt parti med nazistiska rötter?

– Ja, det är ju det som blir lite problematiskt när man inriktar sig på att kriminalisera åsikterna, utan man får ju kriminalisera de handlingar som leder till exempelvis våldsbrott eller hot mot yttrandefriheten för andra människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista