Kyckling och sparris på en grill.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Omfattande eldningsförbud i stora delar av landet

1:18 min

I veckan har alla län haft eldningsförbud i åtminstone någon av sina kommuner. Något som är väldigt ovanligt enligt Patrik Perbeck, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

– Jag känner inte till att det varit så torrt över en så stor geografisk yta. Det skulle inte förvåna mig om man inte haft eldningsförbud i den grad som vi har nu vid något tillfälle alls tidigare.

Det uteblivna regnet gör att risken för brand är större än vad man är van vid i stora delar av landet. Alla län har i veckan haft åtminstone någon kommun där länsstyrelsen, tillsammans med räddningstjänst, utfärdat eldningsförbud.

I Västernorrlands län har det varit förbjudet att elda sen i början av juni, men i veckan utökades förbudet till att gälla även permanent iordningställda grillplatser. 

– Vi har inte haft eldningsförbud i Västernorrland 20 år. Nu har vi dessutom stärkt upp det och det vet jag inte när det gjordes senast, säger Andreas Hoff, räddningschef på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

– Vi har ett väldigt extremt läge med väldigt torrt i marken så det är därför vi tagit till den här ganska extrema åtgärden också.

Enligt SMHI ser prognosen inte ljusare ut efter helgen med stor till extremt stor brandrisk över hela landet. Det fortsatta högtrycket och bristen på nederbörd gör att marken bara blir torrare och torrare. 

– Just i år har det varit väldigt extremt och speciellt med torkan i maj i kombination med en torr sommar hittills. Det krävs extremt mycket nederbörd nu för att det ska kunna blöta upp alla jordlager, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

På de flesta ställen finns ännu ingen prognos för när grillplatser och campingkök kan börja användas igen. Andreas Hoff på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen menar att bara ordentligt regn kan göra att förbudet hävs.

– Vi måste vänta på en ganska riklig nederbörd innan vi kan lätta på eldningsförbudet. I dagsläget är det ju fint semesterväder men sämre ur brandsynpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".