Tredelad bild: Man i kostym, ryska dockor med Trump och Putins ansikte på, Kvinna i talarstol.
Både republikanen John McCain och demokraten Nancy Pelosi kritiserar Trumps kommande toppmöte med Putin. Foto: Patrick Semansky/TT, Maxim Zmeyev/TT, Denis Poroy/TT.

Efter åtalet mot ryska agenter – ”Ställ in mötet med Putin”

1:54 min

Efter att ryska agenter åtalats för dataintrång inför amerikanska presidentvalet kräver nu flera toppdemokrater att president Trumps möte med Rysslands president Putin på måndag ställs in, eller övervakas av andra.

– De får inte träffas bara det två, det måste vara andra amerikaner i rummet, säger demokratiske senatorn Mark Warner. Och fortsätter: Är inte det här högsta prioritet under mötet då ska mötet ställas in.

Mötet mellan Trump och Putin är ännu mer laddat efter att 12 ryska agenter åtalats för dataintrång under senaste presidentvalet här i USA. Många är kritiska till att mötet planeras ske bakom stänga dörrar utan insyn.

Toppdemokraten Nancy Pelosi säger att mötet borde ställas in och det gör också Chuck Schumer, demokraternas minoritetsledare i senaten. Schumer säger att det vore att förolämpa demokratin att glatt skaka hand med Putin efter det här.

Även den republikanske senatorn John McCain har reagerat. Han skriver att Trump måste ta upp frågan med Putin på måndag, gör han inte det borde inte mötet bli av.

Men Vita Husets pressekreterare, Sarah Sanders, säger att mötet kommer att bli av som planerat.

Åtalet om dataintrång kom mitt under Donald Trumps intensiva resa i Europa. Trump har inte kommenterat åtalet sen det blev offentligt, men har sen tidigare fått information om det. Han har sagt han ska ta upp frågan om rysk inblandning i valet under sitt möte med Putin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".