Migrationsverket
Foto: Adam Wrafter/TT

Migrationsverket avvaktar med gymnasielagen

2:26 min

Det kommer att bli längre väntan på besked för de ca 9000 ensamkommande som har möjlighet till en ny chans att få uppehållstillstånd i Sverige, om de studerar på gymnasienivå.

Migrationsverket beslutade idag att avvakta med en del beslut om ansökningar där den så kallade gymnasielagen åberopas.
Verket vill ha rättslig vägledning av Migrationsöverdomstolen om hur lagen ska tillämpas.

Gymnasielagen, som började gälla första juli, innebär att ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd om de studerar på gymnasienivå.

Två migrationsdomstolar, Malmö och Stockholm, anser att lagen har sådana brister att den inte kan användas. Domstolarna anser att lagens sänkta krav på identitetsbevis hos de ensamkommande inte går ihop med annan lagstiftning, eller är så oklar att den inte kan tillämpas.

"Migrationsdomstolen anser i domen att bristerna i beredningen är sådana att bestämmelsen om sänkt beviskrav inte får tillämpas", skriver domstolen i Malmö.

Nu kommer frågan om hur gymnasielagen ska tolkas och tillämpas tas upp i Migrationsöverdomstolen, den högsta juridiska instansen.
Därifrån väntas ett besked någon gång i september.

Migrationsdomstolarnas beslut är ett nytt bakslag för regeringen som drev igenom lagen, trots mycket kritik från remissinstanserna och invändningar från lagrådet.

Frågan om de ensamkommandes öde har inte enbart gällt de ca 9 000 människor som kan komma ifråga för att få en ny chans till uppehållstillstånd.

Den har också varit en politisk mycket besvärlig fråga för regeringen där Miljöpartiet drivit på för att få igenom lagen som splittrat Socialdemokraterna.

Den splittrar också de borgerliga, där Centern till slut röstade för lagen i Riksdagen, trots protester mot hur den var utformad.
Övriga borgerliga partier är kritiska och tycker att lagen hotar rättssäkerheten.

En del av de ensamkommande fick en ny chans med motiveringen att handläggningen av deras ansökningar om uppehållstillstånd tog så lång tid att de hunnit bli över 18 år medan de väntade.

Migrationsverket kommer nu fatta beslut i ärenden där det anses klart att den sökande inte uppfyller villkoren för att få uppehållstillstånd.
Övriga ärenden avvaktar verket med tills de fått rättslig vägledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".