Kriminalvården självkritisk efter rymning

2:03 min

Kriminalvården är självkritisk när det gäller den 25-årige morddömde man som rymde från en fångtransport. Samtidigt utesluter inte polisen att mannen haft hjälp i rymningen.

Rymningen skedde när transporten gjorde ett oplanerat stopp utanför Laxå i Örebro län för snart en vecka sedan. Per Sunneborn är ordförande för fackföreningen ST inom Kriminalvården.

– Vi är en rättsvårdande myndighet och ligger sist i kedjan och har till uppgift att hålla de som ska vara bakom lås och bom. Här har vi misslyckats med det uppdraget, säger Per Sunneborn.

Enligt honom ska vanligtvis en sådan här transport aldrig stanna.

– En sådan transport med ett sådant klientel, förutsättningslöst utan att gå in på just den här händelsen, så stannar man ingenstans. Man har inga oplanerade stopp.

Mannen, som fortfarande är på fri fot, transporterades mellan en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg och häktet Salberga i Sala. Efter 30 timmar av lokala sökinsatser så avbröt polisen sökningarna efter mannen.

I stället blev han både nationellt och internationellt efterlyst.

Henrik Dahlström, stabschef för region bergslagen vid sökandet efter mannen, tror att man kommer hitta 25-åringen.

– Av erfarenhet hittar vi nästan alltid de här individerna. Mannen är nationellt och internationellt efterlyst, och det för att på alla sätt försvåra för honom att röra sig i vårat samhälle eller i ett annat land, säger Henrik Dahlström.

Samtidigt utesluter inte polisen att rymningen varit planerad.

– Det finns olika alternativ för vad som kan ha hänt. Ett alternativ vi måste ha med oss är att det här är en planerad flykt. Att han har haft någon form av hjälp också någonstans, säger Henrik Dahlström.

Kriminalvården skriver i mejl till Ekot att utredningen kring händelsen är den mest prioriterade, och väntas vara klar inom två till tre veckor. De skriver också att de tittar på eventuella brister i sina rutiner samt på personalens agerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista