En helikopter i släckningsarbete samt en karta med platserna för bränderna utmärkta.
1 av 2
Foto: TT
Flygbilder över branden öster om Enskogssjön nära Ljusdal.
2 av 2
Flygbilder över branden öster om Enskogssjön nära Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT

Flera byar evakuerade på grund av bränderna

1:51 min

Boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Bräcke kommun i Jämtland har under natten tvingats utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna, precis som i byn Kårböle i Gävleborg.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet. En i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakueringen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Ett hundratal boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen har under natten evakuerats, efter att ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdats strax efter midnatt.

Tidigt på morgonen ser situationen mer hoppfull ut.

– Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned. Nu har vi fått in folk som jobbar på marken med båda bränderna, säger Niklas von Essen, stabschef vid Räddningstjänsten Jämtland, till TT strax före klockan 05.

Redan under natten fanns en helikopter på plats, men från klockan 10 kommer sex helikoptrar att hjälpa till i släckningsarbetet. Enligt Sveriges radios utsända, Ingrid Engstedt Edfast, beskrivs en av de två bränderna som under kontroll.

– Den ena branden är under kontroll, än så länge. Det behövs bara att vinden vänder så tar bränderna fart igen. Den andra branden, den är utom kontroll, säger Ingrid Engstedt Edfast.

Det ihållande torra och varma vädret har avlösts av regnskurar som medfört åska och riskerat att starta ytterligare bränder. Räddningstjänsten misstänker att Hanåsenbranden startat i samband med just ett sådant åskoväder.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades under kvällen och natten i byn Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborg, efter att branden tagit ny fart under onsdagen.

Evakueringen var klar vid 04-tiden på morgonen skriver helahälsingland.se.

Vinden väntas vända mot Kårböle och räddningstjänsten koncentrerar sina insatser där.

– Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger räddningsledaren Leif Gäfvert, till tidningen.

Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för de som lämnat sina fastigheter i Kårböle.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer under dagen till Ljusdal för att ta del av insatserna mot skogsbränderna.

Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län är värst branddrabbade, men kraftiga skogsbränder rasar även i många andra län.

De italienska brandflygplan som har börjat vattenbomba de största bränderna får under torsdagen förstärkning av två franska plan av samma modell, som per styck kan hämta 6 000 liter vatten åt gången.

"Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov", säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, enligt ett pressmeddelande på onsdagen.

Fakta om skogsbränderna

Enligt SOS Alarms sammanställning på onsdagseftermiddagen hanterades totalt 44 terrängbränder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarande period förra året.

Totalt har tio viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

Försvarsmakten bidrar med två helikoptrar, över 500 personer — merparten hemvärnssoldater — samt egen brandkår och persontransporter med Herculesplan.

Polisen i region Mitt får förstärkning med poliser från polisregionerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningstjänsten med avspärrningar, trafikdirigering och evakueringar.

Norge ska skicka ytterligare fyra helikoptrar, utöver de sex som redan är i Sverige.

Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmorgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista