Hun Sen ser ut att stärka sitt grepp om makten i Kambodja

2:12 min

Premiärministern Hun Sen kommer att vinna valet i Kambodja och nu varnar människorättsorganisationer för att landet är på väg att bli en diktatur.

I Kambodja pågår valrörelsen inför valet till nationalförsamlingen den 29 juli. Den sittande premiärministern Hun Sen kommer att stärka sitt grepp om makten eftersom oppositionen i stort sett är förbjuden att verka, fria medier knappt existerar och att de mänskliga rättigheterna i Kambodja har begränsats det senaste åren.

– Som det är nu är Kambodja en enpartistat, säger en representant från en människorättsorganisation i Kambodja som vill vara anonym med rädsla för repricalier. 

De senaste åren har Kambodjas premiärminister Hun Sen skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten. Nu uppmanar oppositionen och människorättsorganisationer till bojkott av valet, en uppmaning som chefen för den nationella valkommissionen säger är ett brott, varför myndigheterna har inlett åtal mot dem som uppmanar till bojkott.

Själva valet är bara en ren formalitet för Hun Sen och hans regering. 

Sverige har genom Sida haft ett omfattande biståndsstöd för att bland annat stärka demokratin i Kambodja. Men i samband med att Hun Sen genom landets högsta domstol förbjöd det största oppositionspartiet League for Democracy Party (LDP) förra året så har det biståndet omvärderats och stoppats. Under det kommande valet kommer varken Sverige eller EU att ha några officiella valobservatörer på plats.

Att premiärminister Hun Sen och hans parti kommer att vinna valet den 29 juli är det ingen som tvivlar på. Oppositionen och människorättsorganisationer är nu oroliga över vad som kommer att hända efter valet. För med en stor valframgång så kan Hun Sen dra åt tumskruvarna ännu hårdare på sitt folk.

I värsta fall skulle det kunna leda till att oppositionspartier, oberoende medier och människorättsorganisationer helt förbjuds i Kambodja, hävdar flera människorättsorganisationer. 

Men det finns också ett stöd för Hun Sen och hans parti CPP i Kambodja. Kin San Oun stödjer premiärminister Hun Sen och säger till Reuters att CPP är ett parti som lär folket om statens makt och att man då för lära sig att all makt i land ligger hos en man och den mannen kan göra som han vill.