Löfven: Vi behöver höja vår beredskap för extremt väder

2:34 min

Statsminister Stefan Löfven (S) är på besök i Ljusdals kommun i Gävleborgs län där de värsta bränderna härjar.

– När det väl gäller håller Sverige ihop, säger han.

Under en presskonferens utanför brandstationen i Ljusdal riktar han ett stort tack till de som kämpar mot bränderna. 

– Vi är alla skyldiga de här människorna ett stort tack. De har gjort en stor insats för sina medmänniskor och för Sverige, säger han.

Det pågår just nu ungefär ett 15-tal bränder som är utom kontroll runt om i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har bett om ytterligare resurser, vilket också beviljats.

– Regeringen är naturligtvis beredd att göra allt som står i vår makt, göra vad som krävs, säger Löfven.

För att hantera skogsbränderna har åtta helikoptrar från Norge och två vattenbombflygplan från Italien lånats in. Två brandflygplan från Frankrike väntas också landa i Sverige för att bistå i släckningsarbetet.  

Hur tycker du att krishanteringen varit? 

– Det har varit extrema förhållanden. Vi har haft en värme och torka i det här landet som vi inte sett på många många år. Låt oss hålla det i minnet. Sen när det här är över ska vi naturligtvis se över vad vi skulle kunna göra ännu bättre nästa gång, säger Löfven.

Enligt räddningstjänst på plats i Ljusdal är förmågan att kunna bomba med vatten i luftburna insatser det som verkligen gör skillnad i släckningsarbetet. Men om Sverige borde köpa in egna brandflygplan vill statsministern inte svara på. 

– Nu måste vi fokusera på att släcka dessa bränder. Vi kan prata om de där planen om ett par dagar, men det kommer inte att hjälpa brandsläckningen här och nu, säger Stefan Löfven. 

Han vill inte stänga några dörrar, men säger att om vi hade egna brandplan skulle de eventuellt bli stående och användas sällan. 

– Vi ska göra det som är det smartaste. Det kanske är så att EU ska ha fler plan och ha några stationerade närmare oss. Det kan också vara en lösning, säger han.