Kor på äng och vetesfält.
Foto: Maja Suslin/TT

Torkan skakar Sveriges livsmedelsindustri

1:52 min

Torkan har lett till en akut brist på foder till svenska djur i produktion, vilket kan leda till masslakt. Det skulle kunna påverka livsmedelsindustri under flera år framöver, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

– Då kan det vara så att man får slakta kor som skulle få en kalv om kanske ett år. Så man blir inte bara av med det djuret nu, utan det blir en brist i ett längre perspektiv också, säger Åsa Odell, vice ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Utöver risken för masslakt av djur, som alltså skulle kunna påverka svensk livsmedelsmarknad och natur i flera år framöver, står också lantbrukare inför stora skördeförluster som påverkar deras ekonomi.

Även arbetstillfällen kan påverkas, säger Camilla Hansson som är ordförande på föreningen Skånes Nöttköttsproducenter.

– Det kan ju till och med bli så illa att man får säga upp folk då man inte har något att jobba mot. Plus att många lantbrukare kommer må väldigt dåligt, och det finns alltid risk att någon hamnar i konkursläge, säger Camilla Hansson.

På grund av situationen med torkan samlades berörda parter under kvällen i Sjöbo i Skåne för ett stormöte. Det handlade om att utbyta erfarenheter om den svåra situationen, hitta samarbetsytor och att väcka hopp.

Om det börjar regna, kan situationen bli bättre?

- Det är klart, börjar det regna så hjälper det upp en del. Men när det gäller spannmål som vete, havre, korn och raps, så är det kört. Det är försent. Och vi har påbörjat den skörden redan, säger Åsa Odell, på LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".