Studie: Färre tonårsaborter i Norden

1:31 min

Ny forskning visar att tonårsaborterna minskar, samtidigt som många av tonåringarna använder långvariga preventivmedel.

Miranda Westin, 18, berättar att hon fick information i tidig ålder. Hon och hennes kompisar och pratar öppet om preventivmedel, och hon har själv valt ett långvarigt preventivmedel.

– Jag vill slippa tänka på det och jag tror jag skulle glömma bort att ta piller varje dag. Så spiral kändes mycket lättare för mig, säger Miranda Westin.

Den nya forskningen visar att tonårsfödslar och aborter i alla de nordiska länderna har nått sina lägsta nivåer någonsin. Bakom forskningen står Helena Hognert som är överläkare i gynekologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Grovt sagt kan man säga att det i Danmark, Finland, Norge och Sverige har tonårsaborterna halverats sen 1975 till 2015. Även i Island har de gått ner, men inte fullt så mycket, säger hon.

Helena tror att den nedgående trenden kan ha ett samband att långpåverkande preventivmedel som hormonspiral och p-stav blivit allt mer populärt bland tonåringar.

– Det är väldigt säkra preventivmedel och de är bra på det sättet att man inte måste komma ihåg dem – de sitter på plats. Det här kan vara en anledning till att tonårsgraviditeterna har gått ner. Men det finns väldigt många faktorer som också kan påverka det här, säger Helena Hognert.