Anhängare till Park Geun-hye med ett porträtt av den avsatta presidenten.
Anhängare till Park Geun-hye med ett porträtt av den avsatta presidenten. Foto: TT.

Ytterligare åtta års fängelse för ex-presidenten

1:53 min

Sydkoreas avsatta president, Park Geun-hye döms till ytterligare åtta års fängelse. Park avtjänar redan ett längre fängelsestraff efter korruptionsanklagelser som även ledde till att hon avsattes förra året.

Enligt domstolen ska den avsatta presidenten ha slösat bort statliga medel. För det döms hon till sex års fängelse. Utöver det dömdes hon till ytterligare två års fängelse för att ha brutit mot landets vallagar då hon fortfarande satt vid makten, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Enligt domstolen ska Park tillsammans med sina tidigare medarbetare slösat flera miljoner dollar som kommit från landets underrättelsetjänst, NIS. Pengar som gått till privata utgifter. Domstolen anser även att park Geun-hye har brutit mot vallagarna när hon i samband med parlamentsvalet 2016 försökt påverka valet av kandidater.

Åklagaren hade i det här fallet yrkat på 15 års fängelse för att bland annat ha tagit emot mutor från landets underrättelsetjänst. Domstolen ansåg dock inte att det handlade om mutor eftersom hon inte tagit emot pengarna för att utföra någon tjänst i gengäld. Hon döms för att ha slösat statliga medel genom att använda pengarna på bland annat ett privatägt hus.

Tre tidigare underrättelsechefer har vittnat mot Park och medgett att de överfört pengar till henne på hennes order.

Park har sen tidigare bojkottat rättegångarna som hon menar är "politiskt motiverade" och anklagar rättsväsendet för att vara orättvis.

Hon avsattes förra våren efter att flera skandaler kring henne uppdagades.

I april i år dömdes hon till 24 års fängelse för korruption, maktmissbruk och utpressning. Nu döms hon alltså till ytterligare åtta år i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista