Christine Olsson/TT
"De är inte tillräckligt effektiva" säger MSB-chefen Dan Eliasson om Herkulesplanen. Foto: Christine Olsson/TT, Maja Suslin/TT

Dan Eliasson: Inte aktuellt att använda Herkulesplan

3:06 min

Enligt MSB-chefen Dan Eliasson är det just nu inte aktuellt att begära hjälp från Nato och låna deras Herkulesplan. 

– De är inte tillräckligt effektiva, säger han.

För att få bukt på skogsbränderna har Myndigheten för samhällskydd och beredskap bett om hjälp utifrån. Ekot rapporterade i morse att Sverige kan få hjälp via Nato, som har transportplan med vattentankar, men att man inte har begärt den hjälpen.

Den kan kanske bli aktuellt senare men inte nu, enligt Dan Eliasson:

– För att de vattenbombningsplan som är speciellt byggda för det, de kan mycket snabbare gå ner och vattenbomba. Fylla på, gå upp, gå in över brandområdet, släppa. Herkulesplan måste landa, fyllas på, så de plan vi har just nu är de mest effektiva som finns.

Politikerna i riksdagen har beslutat att militärens helikoptrar inte längre ska ingå i den civila beredskapen. Men statsminister Stefan Löfven (S) anser att de ändå ingår i de resurser som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har till sitt förfogande.

– Det finns inget i regelverket i dag som hindrar militären och försvarsmakten att ställa upp, utan tvärt om, de har bidragit i ett 40-tal operationer bara i år och de har gjort en stor insats för att säcka bränder runt om i Sverige. När väl bränderna är släckta, då behöver vi göra en analys och utvärdering av helheten. Då ska vi se vad vi eventuellt behöver förändra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista