Biverkningar ska rapporteras

I höst ska uppsalaborna själva få rapportera om biverkningar både från mediciner och naturläkemedel. Det är Läkemedelsverket och Apoteket som prövar om man på det här sättet kan få mer kunskap om vilka biverkningar som olika läkemedel ger.

– Det som vi framförallt vill försöka få fram med det här pilotprojektet, det är att se om vi kan få fram information om receptfria läkemedel och naturläkemedel.

– Men naturligtvis ska det också vara möjligt att rapportera även receptbelagda läkemedel, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, enhetschef på biverkningsenheten på Läkemedelsverket.

Tror ni att konsumenterna själva kan avgöra om det är en biverkning eller om det är någonting annat de har drabbats av?

– Det är det vi får försöka utvärdera nu. Vi genomför det här pilotprojektet och går igenom de rapporter som kommer in och ser på vilket sätt den information vi får kan bidra till säkerhetsarbetet när det gäller läkemedel och naturläkemedel.

Idag är det hälso- och sjukvårdspersonalen som ska rapportera in de biverkningar man får kännedom om till Läkemedelsverket. Men genom att ge patienterna möjligheten hoppas myndigheten få en mer heltäckande bild av biverkningarna.

Danmark har liknande system
I Danmark har man prövat systemet, men inte fått särskilt många rapporter. Men i Sverige har man gjort blanketten som ska fyllas i lite enklare, och tillgänglig på apoteken. Nu grunnar Läkemedelsverketpå hur man sedan ska återföra informationen till patienterna.

– Ja, det är också en del i projektet, att försöka se på vilket sätt vi skulle kunna ge information tillbaka. Som konsument vill man ju gärna att det man bidrar med också leder till någonting, säger Gunilla Sjölin-Forsberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".