Expert: Trump är inställd på iranska regimens kollaps

1:57 min

Det pågår ett ordkrig i högt tonläge mellan USA och Iran, i kölvattnen efter att USA dragit sig ur kärnenergiavtalet och beslutat öka sanktionerna mot Iran.

Ordkriget förvånar inte Mellanösternexperten Bitte Hammargren på Utrikespolitiska institutet.

– Trump är ju så inställd på att riva upp det som var Obamas framgångsexempel, alltså kärnenergiavtalet med Iran. 

– Han har en utrikespolitisk axel med Saudiarabien och Israel. Tre länder som har en mycket hård retorik och är inställda på att knäcka Irans inflytande över regionen, över Mellanöstern, säger Bitte Hammargren.

Ordkriget började i helgen när Irans president Rohani sa att en konflikt mellan länderna skulle bli "alla krigs moder". Det ledde till att USA:s president Trump i morse twittrade ut en varning till Rohani om "konsekvenser som inte många i historien har drabbats av förut".

USA:s utrikesminister Pompeo lovade dessutom i ett uttalande att stötta oppositionella iranier, vilket ledde till protester från Iran.

Bitte Hammargren tror att Rohani gjorde uttalandet i helgen eftersom han är inrikespolitiskt pressad. Rohani blev vald till president med löftet om att ge iranierna ett bättre liv genom att öppna mot omvärlden, vilket gick om intet när USA drog sig ut kärnenergiavtalet och beslutade införa hårdare sanktioner.

– Trump är inställd på regimens kollaps. Han tror att sociala protester och urholkning av ekonomin ska kunna leda till detta. Men han vill öka detta med hjälp av verbalt tryck, som i sin tur kan leda till en militär konfrontation där Saudiarabien och Israel står på samma sida, säger Bitte Hammargren.