Stöldligor från Georgien minskar efter särskild satsning

1:39 min

En del av de internationella stöldligorna ser ut att minska sin verksamhet i Sverige. Det uppger polisen som under en längre tid försökt prioritera just den brottsligheten.

Polisinspektör Bo Löf vid Noa:s internationella avdelning, visar bilder på sitt skrivbord av en kombibil, stoppad på E 4:an med öppen baklucka och fullständigt sprängfylld med stöldgods, löst liggande och nedstoppat i svarta sopsäckar.

– Det är verktyg, tandkräm, skoputsargrejer, lampor, berättar han.

– Det sammanlagda värdet som vi kan se på de här bilderna, de uppgick till drygt 300 000 kronor.

Bland alla internationella stöldligor som särskilt pekats ut finns bland annat de som organiseras från Polen, Rumänien, Baltikum och Georgien.

Efter att en sambandsman från georgiska polismyndigheten sedan ett par år är stationerad i Stockholm, och efter flera riktade insatser ser brottsligheten organiserad just därifrån ut att ha minskat markant, exempelvis har antalet gripna från kaukasiska stöldligor under perioden gått ner kraftigt säger Bo Lööf.

– Säg att det tidigare var 14-15 stycken i veckan så är det i dagsläget i stort sett nära noll. Och jag ser inte inflödet på samma sätt som under föregående år, säger Bo Lööf.

Han önskar nu, i ljuset av de här positiva resultaten, att fler internationella sambandsmän stationeras i Sverige, exempelvis från Baltikum för att minska brottsligheten från det området.

Ligorna därifrån som främst stjäl från fordon, har nämligen inte gått att bekämpa med samma framgång säger Bo Löf.

– Man stjäl då rattar, konsoller, backspeglar, lysen och hela inredningar från bilar. Och det är någonting som fortsätter.

De internationella stöldligorna beräknas enligt polisen stå för uppemot hälften av alla bostadsinbrott.