Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Världsbankens chef Paul Wolfowitz och Sydafrikas finansminister Trevor Manuel.

Uppgörelse om skuldavskrivning klar

De 184 medlemsländerna i Världsbanken och Internationella valutafonden, IMF, har enats om att skriva av skulder för världens 18 fattigaste länder. Uppgörelsen kunde komma till stånd sedan världens ledande industriländer lovat att täcka kostnaderna.

Under natten meddelade Världsbankens nye chef, amerikanen Paul Wolfowitz, att också Internationella valutafondens medlemmar har godkänt uppgörelsen.

Skulder på 310 miljarder kronor, som världens 18 fattigaste länder har dragit på sig och ytterligare 120 miljarder kronor i lån till 20 andra länder, ska nu avvecklas.

De flesta staterna i Afrika
Merparten av staterna ligger i Afrika och för att komma i fråga för skuldavskrivning har de behövt genomföra strukturreformer som godkänts av världsbanken och IMF.

Enligt biståndsorganisationen Oxfam betalar världens fattiga länder varje dag 800 miljoner kronor i räntor och amorteringar på sina lån. Många menar att de pengarna istället bör gå till att hjälpa ländernas befolkning att häva sig upp ur fattigdomen.

Formaliteter återstår
Förslaget om skuldlättnader lades fram av världens rikaste industriländer, de så kallade G8-länderna, i juli. I helgen lovade G8-länderna i skrift att finansiera planen efter farhågor om att avskrivningarna annars skulle påverka Världsbankens förmåga att utfärda nya lån till fattiga länder.

Nu återstår godkännanden från IMF:s och Världsbankens styrelser, men efter helgens genombrott betraktas det som en ren formalitet.

Caroline Salzinger, New York
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".