Magnus Marklund, Byske.
Magnus Marklund, Nedre Byskeälvens fiskevårdsförening. Foto: Per Vallgårda

Het sommar leder till minskat laxbestånd

1:57 min

Det svenska vildlaxbeståndet kommer att minska till följd av värmen i sommar som stressar fiskarna, enligt Håkan Carlstrand, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Fisket har stoppats i flera älvar för att skona laxarna från extra påfrestningar, och i dag förlängdes stoppet i nedre delen av Byskeälven i Västerbotten.

Besluten om stopp välkomnas av Håkan Carlstrand.

– Jag tycker det är väldigt klokt av fiskevårdsområdena att ta såna initiativ.

Laxen får problem och när vattentemperaturen stiger över 20 grader.

– Dels är det syrehalten men det är också liksom hela metabolismen som går på högvarv när det är så varmt.

Nedre Byskeälvens fiskevårdsförening som införde stopp för laxfisket förra veckan beslutade i förmiddags att förlänga uppehållet till den 3 augusti.

Där var det 23 grader i älven på tisdagen och skulle någon lax hugga på fluga när det är så varmt blir den utmattad när den försöker komma loss, vilket ofta sker.

Fisketuristerna som inte fått köpa fiskekort har tagit beskedet med ro, säger Magnus Marklund, styrelseledamot i föreningen:

– Ja, de flesta fiskarna är ju medvetna om att det är så här varmt så de har väl tagit det med ganska gott mod.

Värmen som gör att laxarna blir svaga och i en del fall till och med dör kommer att påverka reproduktionen, säger Håkan Carlstrand.

Särskilt i mindre vattendrag kommer det att märkas genom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista