EU-regler hindrar renare dieselbilar

Miljöminister Kjell Larsson kräver att EU-kommissionärerna Margot Wallström och Erkki Liikanen ska ta initiativ för att förändra reglerna för rening av dieselbilar. Han anser att de nuvarande och de EU-regler som ska börja gälla 2005 lägger hinder i vägen för renare dieselbilar.
Vägverket presenterar den här veckan en rapport om ny teknik med partikeltfilter på dieseldrivna personbilar, som kan göra bilarna betydligt renare. Men nuvarande och kommande regler för dieselbilar, som börjar gälla 2005 ställer inga krav på partikelrening. Kräver ändring av direktiv Miljöminister Kjell Larsson anser att direktivet motverkar miljömålen och skriver nu till miljökommissionär Margot Wallström och företagskommissionär Erkki Liikanen med krav att kommissionen ska föreslå ändringar av nuvarande direktiv. Ny teknik De kommande reglerna för dieselbilar från 2005 beslutades redan 1998, då fanns inte den nya tekniken med partikelfällor för personbilar med dieseldrift. EU-direktivet förbjuder också att man gynnar bilar med partikelrening genom skattelättnader. Direktivet överspelat Direktivet kan sägas redan vara överspelat. Men det finns ingen kontrollstation som möjliggör att man ändrar reglerna om tekniken utvecklas, en ny teknik som kan göra dieselbilen miljömässigt jämbördig med bensinbilen. Enda möjligheten att snabba på introduktionen av den nya tekniken är att EU-kommissionen arbetar fram nya förslag.
Ingrid Gustavsson, miljöreporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista