Klar seger för Ahern i irländska valet

Valet i Irland blev en klar seger för premiärminister Bertie Ahern och hans parti Fianna Fail samtidigt som IRA:s politiska gren Sinn Fein gjorde sitt första stora genombrott i Republiken Irland.
Valet blev en personlig seger för den folkkäre premiärministern Bertie Ahern, som nu återförs till makten. Bertie Ahern ledde landet under de senaste fem åren när högkonjunkturen kulminerade och den så kallade keltiska tigern gav Irland ett välstånd som aldrig förr i historien . Det största oppositionspartiet Fine Gael gjorde i stället ett katastrofval och partiets ledare meddelade redan i går kväll att han kommer att avgå. Till valets vinnare hörde däremot IRA:s politiska gren Sinn Fein, som ökade sina mandat från tidigare bara ett till minst fem. Framgången i fredagens val betyder att Sinn Fein, som redan var stort i Nordirland, nu etablerar sig på allvar också på den södra delen av ön, i Republiken Irland.
SR:s korrespondent i London, Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".