Sören Wibe.

Sören Wibe lämnar riksdagen

Riksdagsman Sören Wibe lämnar riksdagen efter nästa års val. Wibe har länge varit socialdemokratiska EU-kritikers starkaste namn och det var han som var på väg att tvinga fram en medlemsomröstning i partiet om EU:s nya konstitution.

Att just konstitutionen nu skjutits på framtiden och att Sverige sagt nej till euron är viktiga orsaker till att Wibe nu lämnar riksdagen, säger han.

– De två tunga saker som jag har arbetat med, alltså EMU och konstitutionen, har ju avslutats på ett rätt bra sätt.

Du är ju ändå socialdemokratiska EU-skeptikers slagkraftigaste namn?

– Ja, och det är det som har fått mig att tveka länge inför det här beslutet. Jag vet att det betyder väldigt mycket för väldigt många av våra väljare att de har någon röst i riksdagen och jag hoppas verkligen att vi får några nya i valet 2006. Men just detta har fått mig att tveka inför beslutet.

Vad är det som säger att ni kommer att få några nya som kan ersätta dig?

– Det som skulle kunna driva fram det vore naturligtvis att man vill ge uttryck för den stora opinion som finns inom partiet. Men jag känner inte till hur nomineringarna har gått runt om i landet. Det skulle dock förvåna mig om det inte på några ställen skulle finnas några EU-kritiker.

Tror du inte att många inom den socialdemokratiska partiledningen blir ganska glada nu när du hoppar av från din riksdagsplats?

– Jo, det finns det nog, men jag tror att det också finns de som kanske tycker att det är bra att det har funnits några som har gett uttryck för den här stora opinionen, säger Sören Wibe.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".