Frivilligas lokalkännedom är ovärderlig för räddningstjänsten

2:59 min

Om räddningstjänsten samarbetar med lokala skogsägare kan skogsbränder släckas snabbare.

Det är erfarenheten från Tanums kommun i Bohuslän där en skogsvårdsförening har en grupp frivilliga som är beredda att rycka ut. Gruppen sammankallades så sent som förra veckan när det brann på Kynnefjäll.

– Vi hjälper till med slangdragning, lokalkännedom, allting, säger Patrick Älgemon, som är samordnare för skogsbrandsgruppen som är del av Bullarens skogsvårdsförening i Tanums kommun.

Efter förra veckans brand, då 8,6 hektar myr och skog brann på Kynnefjäll, består gruppen av 40 personer, de flesta själva skogsägare i området som vill ställa upp för varandra.

– Om det skulle vara min skog som brann skulle jag vilja få hjälp, säger Patrick Älgemon.

Det är vanligt att frivilliga hör av sig och vill hjälpa räddningstjänsten vid större bränder, men i fallet med Bullarens skogsbrandgrupp är det frivilliga arbetet mer organiserat.

Samarbetet med räddningstjänsten startade 2004 och skogsbrandsgruppen har hjälpt till med en handfull bränder sedan dess.

Gruppen får viss utbildning och deras insatser har gjort skillnad, även om det är räddningstjänsten som har huvudansvaret för släckning menar Patrick Älgemon.

– När det blir som på Kynnefjäll, en snabb brand och en snabb insats, då är det helt avgörande för att dämpa ner branden innan den går en ur händerna.

Räddningstjänsten i Tanum menar att skogsägarnas lokalkännedom är ovärderlig för att hitta fram till bränder och veta var det finns vatten.

– Att det finns en gruppledare och en färdig lista med frivilliga underlättar också. Det blir ju lättare att samordna, säger Ingemar Hjälmäng på räddningstjänsten.

Finns det någon risk med att ni litar för mycket på dom?

– Så får det ju inte bli. Det här ju en förstärkning.

Det finns ett liknande samarbete mellan skogsägare och räddningstjänst i södra Dalarna, men det är oklart hur många som jobbar på det här sättet.

Ordförande för LRF Skogsägarna, Sven Erik Hammar, menar att det är bra om man kan sprida goda exempel på hur man kan jobba mer effektivt för att jobba bättre med skogsbränder i framtiden.

– Jag tror också det är bra att myndigheterna har någon att vända sig till i åsdan här lägen säger Sven Erik Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista