Palestinsk tonåring släppt ur fängelse

0:26 min

Den palestinska tonåringen Ahed Tamimi har släppts ur fängelse efter att ha avtjänat sitt straff för att ha smällt till två israeliska soldater.

För palestinier har hon blivit en symbol för motståndet mot israelisk ockupation. Händelsen filmades och fick stor spridning i sociala medier vilket bidragit till den stora internationella uppmärksamheten kring fallet.

Tamimis agerande mot de israeliska soldaterna har hyllats av bland andra palestiniernas president Mahmud Abbas, samtidigt som många israeler anser att hon används av sin aktivistfamilj för iscensatta provokationer.

Efter att ha släppts ur fängelset kördes 17-åriga Tamimi och hennes mamma, som dömdes även hon till åtta månaders fängelse för inblandning i händelsen, till en israelisk vägspärr som leder till ockuperade Västbanken, enligt en talesperson. Där lämnades de över till israeliska soldater som sedan förde dem till deras by Nabi Saleh.

Väl hemma hälsades Tamimi av en folksamling som skanderade "vi vill leva i frihet". 17-åringen berättade inför de församlade journalisterna att hon planerar att hålla en presskonferens senare under söndagen.

Israeliska myndigheter tycks ha velat undvika uppmärksamhet kring frisläppandet, då informationen om vilken vägspärr Tamimi skulle anlända via ändrades vid flera tillfällen.

På lördagen greps två italienska medborgare och en palestinier sedan de målat Tamimis ansikte på den israeliska barriär som inhägnar Västbanken.