Planer på tre nya etanolfabriker

De höga bensinpriserna banar väg för alternativa energilösningar. Nu finns det planer på att bygga tre etanolfabriker längs Norrlandskusten.

– Vi tittar på tre, men vi börjar med en och lär oss från den, sedan bygger vi nästa och lär oss lite mer från den och så bygger vi den tredje. Då har vi provat och då blir nästa steg en fullskaleanläggning. Det säger Erik Bergqvist som representerar en av delägarna i Biofuel Industries som planerar etanolsatsningen.

De tre orterna är Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik.

Sedan tidigare finns två större etanolanläggningar i landet, en i Norrköping och en pilotanläggning i Örnsköldsvik.

Fördubblad etanolproduktion
Om de tre nya fabrikerna blir verklighet så innebär det en fördubbling av den svenska etanolproduktionen, säger Erik Bergqvist.

Han är ordförande i det kommunala bolaget Umeå energi AB, som är en av delägarna i Biofuel Industries, som i sin tur arbetar för att göra norra delen av Norrlandskusten självförsörjande på etanol.

Till en början är åtta miljoner kronor avsatta till en förstudie, som ska ge svar på frågorna:

  • var en första anläggning bör ligga
  • vad det kommer att kosta
  • hur finansieringen kan lösas

Möjlig basindustri
Bergqvist har förhoppningar om att etanolframställning rentav kan bli en ny basindustri i norra Sverige. Där finns ju råvaran inte minst och snart kanske också tekniskt kunnande och resurser. Men det kommer också att kosta pengar.

– Ja, det ska vi titta på i detalj, men någonstans kring drygt en miljard per anläggning, är en första kalkyl, säger Erik Bergqvist.

Varifrån kommer de pengarna?

– Från lokala intressenter och från statliga pengar, det räknar vi med för att klara av det här.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".