Hårt migranttryck på spanska kuststäder

1:23 min

Trycket är stort på kuststäderna i södra Spanien, dit allt fler migranter tar sig från Marocko. Nu skjuter den spanska regeringen till 30 miljoner euro för att kunna ta emot migranterna.

Det ringer i telefonen hos Miguel Garcia. Han är Röda Korsets talesperson i Andalusien i Södra Spanien och han är en upptagen man. Han möter upp i Cadiz efter att han precis har öppnat ett nytt mottagningscenter för migranter i en av grannstäderna.

– 700 personer ska kunna bo där tillfälligt innan de tar sig vidare. Där kan de få kläder, mat och någonstans att sova. Det kommer migranter varje dag, i fredags kom det sammanlagt 800, säger han.

Men det är svårt att hålla räkning nu, det talas om att det kommit mellan 22 000 och 24 000 migranter till Spanien från Medelhavet hittills i år. De har börjat välja den här vägen sedan Italiens nya regering börjat med en hårdare linje, och meddelat att de inte tar emot fler.

Enligt tidningen El Pais har Spanien bett EU om hjälp nu för att klara situationen.

– När de kommer till våra mottagningscenter så hjälper vi dem så gott vi kan så att de kan fortsätta på sin väg i livet, säger Miguel Garcia, på Röda korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista