Spanska polisen överhopad av migranter

2:00 min

Läget är ansträngt i kuststäderna i södra Spanien. I stort sett varje dag kommer migranter över Medelhavet, ibland så många som 1 000 på en dag.

– Läget är oroväckande, vi är helt överhopade, säger José Ignacio Landaluce, borgmästare i hamnstaden Algeciras i södra Spanien.

Han tittar uppgivet på mig och säger att den Europeiska gränsbevakningen Frontex måste komma hit.

– Det som händer här påverkar inte bara Algeciras, det påverkar hela Spanien och hela EU, säger han.

Det är inget nytt att det kommer migranter hit, men antalet är mycket större än det brukar. Tidigare har vanligaste vägen över Medelhavet gått till Italien och innan dess till Grekland. Nu har EU och Spaniens regering lovat extra pengar bland annat för att ge polisen här bättre möjligheter att registrera var och en av migranterna.

Ett tecken på hur ansträngt läget är finns på en pir i Algeciras hamn. Där ligger tre av spanska sjöräddningens båtar.

140 migranter bor innanför en låst gallergrind, utan el och utan toaletter. Det har de gjort i fyra dagar i väntan på att polisen ska registrera dem. Men polisen hinner inte. 

– Jag trivs inte här, jag vill lämna, det går inte att sova här, titta bara, säger en man från Senegal.

Solen gassar och de två blå presenningar som är uppspända ger bara skugga till några få. Här ligger tillplattade gummibåtar utlagda att sitta eller ligga på, en rulle toapapper, en flytväst, en hemmasnickrad paddel.

– Vi har inget att äta, berättar mannen, bara lite bröd och juice.

Jag frågar vad han heter men han vill inte säga.

– Förlåt men jag är bara så arg just nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista