Reklamaffisch för Medborgerlig Samling.
Reklamaffisch för Medborgerlig Samling. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Uniformerad polis kandiderar till riksdagen

1:22 min

En polisman i Stockholm kandiderar, iklädd polisuniform, till riksdagen för partiet Medborgerlig Samling. Det här bryter mot polisens krav om opartiskhet och händelsen har utretts internt av polisen.

– Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter överhuvudtaget, säger Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm.

På flera turistbussar i Stockholm syns en reklamaffisch för partiet Medborgerlig Samling, där en polis poserar i uniform. Ovanför hans huvud står texten: "Vi kommer bygga upp den trygghet som politikerna monterat ner".

Men att ta politisk ställning – iklädd polisuniform – strider mot polisens krav på opartiskhet. Händelsen har utretts internt hos polisen. Den berörda polisen, Thomas Martinsson, säger att han inte uppfattat att han gjort något fel.

– Med den research och den undersökningen jag har gjort så trodde jag att jag inte bröt mot det, utan att jag höll mig på rätt sida, säger han.

Hur ser du på kritiken som riktas mot dig?

– Jag tar den till mig och rättar mig efter den. Jag kommer inte att göra om det, säger Thomas Martinsson.

I mars förra året inträffade en liknande händelse, då en polis i uniform medverkade i en reklam för Moderaterna och sa att arbetssituationen för polisen försämrats. Händelsen anmäldes till justitieombudsmannen, JO, där polismannen senare fick kritik.

I det här fallet har polisen ansett att det räcker att samtala med den berörda polismannen, som säger att han inte uppfattat att han bryter mot kravet om opartiskhet.

Orla Vigsö, professor i media och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs Universitet, som jobbar med politisk kommunikation, är kritisk till reklamaffischen.

– Hela förutsättningen för att myndigheten ska kunna fungera är att den är opartisk. Det här kommer att framstå som att det är myndighetens officiella hållning, säger han.

– Det är omöjligt att säga hur stor skada det här har gjort för förtroendet, men eftersom vi just nu är i en valrörelse så är det extra allvarligt att använda uniformen i politiska syften, säger Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista