De båda kronorna och riksäpplet har stulits. Foto: Polisen
De båda kronorna och riksäpplet har stulits. Foto: Polisen

Kungakronorna är värda någon tusenlapp

3:51 min

Regalierna som stulits från domkyrkan i Strängnäs, är omöjliga att sälja. 
– Det finns ingen köpare, säger konstexperten Pia Stael von Holstein.

Strax före lunch under tisdagen gick larm om en stöld i Domkyrkan i Strängnäs.

Polisen och kyrkan var först förtegna om vad som hade stulits. På tisdagskvällen offentliggjordes att det var delar av Karl IX:s och hans fru Kristina den äldres begravningsregalier från 1600-talet som stulits. Begravningsregalierna har förvarats i kyrkan och består av två kungakronor samt ett riksäpple.

Pia Stael von Holstein, expert på konst och antikviteter, tror att tjuvarna kommer att bli besvikna.

– Detta är ju ett osäljbart föremål. Det finns ingen köpare till de här regalierna. Det är så väl identifierade, säger hon.

Hon säger att det stora värdet ligger snarare i konsthantverket och sammanhanget som den en gång har använts i.

– Man kanske skulle kunna tro att det är diamanter, men eftersom kronan är svensktillverkad så är det bergskristaller. En bergskritall i sig är inte särskilt dyrbar, och absolut inte urplockad ur sitt sammanhang. Det handlar om någon tusenlapp kanske, säger Pia Stael von Holstein.

Regalierna förvarades i en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan och de åtminstone två, tjuvarna lämnade platsen i en vattenskoter. Polisen har också anträffat två svarta damcyklar som tjuvarna kan ha kört ner till vattnet med innan de drog iväg ut på sjön

Under gårdagen gick polisen ut med en internationell efterlysning i Interpols system.

– Det viktiga är att kronorna inte blir förstörda, eller att man gör sig av med dem för att de inte går att sälja, säger Pia Stael von Holstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista